Ambijentalno – dekorativna rasvjeta
20. veljače 2016.

Viseća rasvjeta – kako je pravilno odabrati?

Jedan od ključnih čimbenika koji utječu na percepciju bilo kojeg prostora je rasvjeta. Bez dovoljne količine svjetlosti nema ni lijepog interijera. Jedna od mnogima omiljenih vrsta rasvjetnih tijela jesu ona viseća, takozvane visilice. No, kada treba donijeti konačnu odluku i odabrati visilicu, mnogi ustuknu i odluče se za klasičnu plafonjeru. Zato donosimo nekoliko savjeta koji će vam pomoći u odabiru idealnog mjesta za visilice.

Prvo, razmislite gdje je želite smjestiti. Visilice odlično izgledaju u gotovo svakoj prostoriji – osim možda kupaonica i nekih oblika kuhinja. Tri su mjesta gdje visilice najčešće viđamo:

  1. Iznad radne površine ili šanka
    Bilo da je riječ o kuhinjskom otoku, šanku, radnom stolu ili bilo kojem drugom sličnom objektu, ovakva rasvjeta dat će usmjerenu količinu svjetlosti i od tog dijela prostora stvoriti vizualnu cjelinu
  2. Iznad blagovaonskog stola
    Jedno od najpopularnijih mjesta za postavljanje visilica su blagovaonski stolovi. Kada su pažljivo i pravilno odabrani, odlično nadopunjuju blagovaonicu i daju toplinu. Ako je namjeravate smjestiti upravo iznad stola, neka to bude na visini između 200 i 150 centmetara, ovisno o visini stola, stolica, a nije loše uzeti u obzir i visinu ukućana – visilica nikako ne bi smjela smetati u interakciji za stolom, pa svakako pripazite da je ne smjestite prenisko. S druge strane, postavite li je pak previsoko, izgubit će se efekt.
  3. Umjesto svjetiljka na noćnom ormariću
    Dvije visilice umjesto klasičnih lampa koje obično krase naše noćne ormariće, djeluje zanimljivije, a zasigurno će pomoći i u reduciranju pretrpanosti sobe.

U svakom trenutku imajte na umu stil kakvim namjeravate opemeniti svoj dom i visilice birajte ovisno o tome. Suvremeno, rustikalno, shabby chic, eklektika…neće svaka viseća rasvjeta dobro izgledati, neovisno o tome koliko vam se svidjela. Hrabri među vama mogu pokušati stvoriti zanimljiv kontrast miksajući nespojivo. Ako ipak niste skloni tome, držite se jednog stila.

U obzir svakako uzmite dimenzije prostorije u koju namjeravate postaviti visilicu. Dužina i visina su itekako važni – premalena će visilica u prostranom interijeru izgubiti svoj efekt, dok će velika u malom prostoru vizualno zatrpati interijer. Idealna visilica trebala bi komplimentirati prostoriji, a ne zasjeniti je.

Ako volite trendove u interijerima, zasigurno ste već opazili da dizajneri vole kombinirati i stvarati takozvane klastere lustera. Obaerite dva, tri, četiri ili više visilica i postavite ih na različite dužne. To osobito dramatično i zanimljivo izgleda ako su visilice istog oblika ili barem boje. Imate li različita rasvjetna tijela, radije ih postavite na istu dužinu – različiti oblici dovoljno su upečatljivi, pa ne zahtjevaju dodatno naglašavanje stvaranjem klastera. Takvo grupiranje izgleda odlično iznad stola ili pak kuhinjskog otoka i šanka. Izbjegavajte postavljanje u druge dijelove stana, osim možda pokojeg kuta u dnevnom boravku ili iznad stubišta.

Uz bilo koje rasvjetno tijelo koje odaberete preporučamo žarulje Horoz iz ponude BM Elektrika radi što ljepše svjetlosti i odlične uštede.

Izvor: InDesign.hr